Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 23 februari 2018

Innovatie en duurzaamheid

Voor Asten liggen er veel kansen in innovatie en duurzaamheid.

De afgelopen 12 jaar heeft duurzaamheid laag op de agenda gestaan. De gemeente Asten staat op de 331e plaats van de 393 gemeenten in Nederland. D66-HvA wil dat vanaf nu duurzaamheid de rode draad wordt door alle beleidsterreinen heen.

Gemeenten kennen vaak langdurige procedures en veel regels. Dat belemmert lokale initiatieven. Dat kan anders. Een gemeente kan duurzaamheidsprojecten actief ondersteunen, voorlichting geven en ruimte geven voor projecten. Voorbeelden genoeg in onze regio, bijv. het zonnepanelen project van de MRE-regio en het E-car project in Someren.

Sommige gemeenten treden zelfs op als opdrachtgever voor projecten. Dat kan bijvoorbeeld gaan over energiebesparing. Een gemeente zou dus zo een project kunnen voorfinancieren.

Grootschalige, centrale energieopwekking verandert naar decentrale, lokale productie van energie. Zonne-, wind- en bio-energie zijn overal beschikbaar.
Coöperaties dragen bij aan de gemeentelijke ambities voor duurzaamheid. De inkomsten kan men ook weer lokaal inzetten. Energietransitie kan daarmee ook de motor zijn voor lokale en regionale ontwikkeling.

Thema

Duurzaamheid

Duurzaamheid zou in de kern een leidraad en leidend principe moeten zijn in alle ontwikkelingen. Al onze processen zouden in de kern moeten streven naar gesloten kringloop. Dit is echter op korte termijn niet haalbaar, maar wel wenselijk op lange termijn. D66 wil dan ook dat duurzaamheid een rode draad wordt door alle beleidsterreinen heen. Dit uitgangspunt zorgt bij veel ontwikkelingen voor een nieuwe manier van denken.

Lees meer